Hvordan ville du have det med, at skulle flyve en Airbus A320, uden nogen træning? Det er nok de færreste mennesker der ville synes, at det var en særlig ideel situation. Selv hvis man har prøvet kræfter med en fly-simulator, eller har set en professionel pilot flyve, så har man ikke lyst til at sidde med det ansvar. Det giver god mening: det er ufatteligt komplekst at flyve en flyvemaskine. Piloter har en lang uddannelse bag sig, og rigtigt mange timers erfaring fra både simulator og rigtige fly. Vi anerkender behovet for al den uddannelse og erfaring, og lader derfor de professionelle piloter klare den opgave.

Der er dog andre områder af livet, hvor vi er blinde overfor kompleksiteten. Der er rigtigt mange ting, som vi bilder os ind, at vi sagtens kan klare selv. De fleste kender nok den lidt for ivrige gør-det-selv type, der insisterer på at bygge eller reparere alting selv. Nogle gange går det godt, men det er langt fra altid. Vi ryster på hovedet af dem, når det går galt ? men er vi meget bedre selv?

Når du bevæger dig ud, for at købe en bolig, har du så en professionel med dig? Eller bilder du dig også ind, at du sagtens kan vurdere en bolig selv? Rigtigt mange mennesker vælger at inspicere boligen alene. Nogle gange tager de en ven eller et familiemedlem med sig. Men ingen af dem har en baggrund indenfor byggeri. De ved ikke noget om boligkonstruktion, elinstallationer, vedligeholdelse og typiske problemer der kan opstå i en bolig.

Det betyder at du reelt går rundt i blinde. Du er selvfølgeligt den bedste til at vurdere, om et hjem tiltaler dig. Ser det lækkert ud, og føler du dig godt tilpas der? Det er der ikke nogen professionel, der kan gøre bedre end dig. Det er nemlig subjektive og bløde værdier: det handler om din smag og dine præferencer.

Men hvad med boligens tilstand? Du kan sikkert godt se det, hvis der er en voldsom vandskade, eller loftet hænger på faretruende vis. Men hvad med de problemer der kan være i en bolig, uden at være særligt tydelige? Ved du, hvad du skal kigge efter? Nogle mennesker tager en tjekliste med sig, over ting de skal kigge efter. Men det svarer til, at have en tjekliste foran dig, mens du forsøger at flyve en flyvemaskine for første gang i dit liv. Det er ikke nok!

Den rette måde at gribe et boligkøb an på, er altså, at søge hjælpe fra en professionel. Der er mange byggesagkyndige der tilbyder køberrådgivning. Det betyder, at de tager med dig ud for at inspicere den bolig, du overvejer at købe. De har de rette faglige kompetencer, og de mange års erfaring, til at vurdere en boligs samlede tilstand.