Derfor er støddæmpere og affjedring

IT
admin

Føles din bil ustabil, når du er ude og køre så kan det være dine støddæmpere og affjedring den kan være gal med. Ud over at din sikkerhed bliver mindsket, vil det også gå ud over din kørekomfort og det vil føles mindre rart at sidde i mange timer i bilen, da bilen vil være udsat for hårde bump, hvis støddæmperene og affjedringen er blevet slidte og trænger til en udskiftning. 

Hvad er støddæmpere og affjedring?

En affjedring er en fjeder der typisk sidder på de 2 baghjul og de er med til at sikre at bilen har kontakt med vejbanen, også hvis du kører over et hul. Udover kontakten har fjedrene også den funktion, at den bløder et stød op så det ikke føles så voldsomt. De 2 fjedre har brug for hjælp og beskyttelse og det er her at støddæmperne har deres betydning. De søger for at fjedrene ikke bliver mast, samtidig med at de er med til at sikre bilens stabilitet, hvis du skulle køre på en ujævn vej med mange bump. 

Hvordan ved du at det er tid til at skifte 

Der er flere symptomer på at det er ved at være tid til at få tjekket dine støddæmpere og affjedring hos dit autoværksted. Symptomerne er følgende:

  • Du vil kunne mærke det hvis du køre et ujævnt sted at det ikke er særligt behageligt og at din bil vil føles ustabil. Du kan sammenligne det med, at den tror den er en kænguru. 
  • Et andet symptom er at din bil begynder at lække. Støddæmpere er fyldt med gas eller en anden form for væske og de vil være fyldte når de er slidte. 

Det er nemt selv at tjekke om det er tid til at få dem udskiftet. Giv bagenden et skub ned mod jorden. Hvis bilen hurtig og glidende kommer tilbage til udgangspunktet er alt ok, men hvis bilen går meget hurtigt op og ned kan det være en god ide at søge til et autoværksted og få dem tjekket. Det er vigtigt at det bliver gjort, da det har betydning for hvor sikkert bilen er på vejen og dine muligheder for at reagere, skulle uheldet være ude. 

Related Post